În vreme ce timpul…

April 5, 2015

7 motive pentru care oamenii bogați sunt psihopați

Filed under: Cercetare,Psihologie,Traduceri — Ionuţ Popa @ 11:04 am

de Morgan Quinn

Există o corelație îngrijorătoare între psihopatie (care este o tulburare de personalitate caracterizată de lipsa conștiinței) și cei ce reușesc să aibă succes și să fie bogați. De la negocierile asociate procesului de recrutare până la manipularea și controlarea colegilor, psihopații prosperă în mediul corporatist modern, adesea câștigând foarte mulți bani în timpul ascensiunii lor către faimă. De exemplu, totalitatea cazurilor de psihopatie în rândurile directorilor executivi (CEOs) este de patru ori mai mare decât în cadrul populației generale, susține ziaristul Jon Ronson în cartea sa „The Psychopath Test” (Testul psihopatului).

„În esență, atunci când îi convingi să vorbească, aceștia (psihopații) sunt diferiți de ființele umane”, a declarat Ronson pentru Forbes. „Acestora le lipsesc lucrurile care ne fac oameni: empatia, remușcarea, bunătatea caracterizată de tandrețe.”

Cercetătorii Paul Babiak și Robert Hare au descoperit, studiind psihopații, că mediul corporatist, străbătut de mize uriașe și profituri ridicate, atrage aceste personalități disfuncționale. Psihopații au adesea aceleași scopuri ca mulți alții: bani, putere, bunuri materiale și influență. Însă, așa cum Babiak și Hare susțin în cartea lor „Snakes in Suits” (Șerpi în costume), diferența dintre un corporatist obișnuit și un psihopat constă în faptul că acesta din urmă consideră că orice fel de mijloc, chiar și dăunător, crud sau ilegal, este justificat dacă îl ajută să-și atingă scopul.

Vezi modul în care bogăția îi face pe oameni lacomi >>>

7 caracteristici pe care psihopații și oamenii bogați le au în comun

Prin aceasta nu vrem să spunem că toți oamenii bogați și de succes sunt psihopați – până la urmă, rata de patru ori mai ridicată a psihopatiei în rândurile directorilor executivi a fost doar de 4%. Dar există o corelație între bogăție și comportamentul psihopatic. Iată câteva dintre cele mai obișnuite trăsături psihopatice întâlnite la oamenii bogați.

1. Lipsa empatiei

Psihopații nu pot empatiza – adică nu pot înțelege sentimentele și experiențele celorlalți și nu pot reacționa în mod corespunzător la acestea. O lipsă a empatiei a fost depistată și în cazul celor bogați și puternici într-un studiu realizat în anul 2008 de o serie de psihologi sociali de la Universitatea din Amsterdam și de la Universitatea Berkeley din California, ne arată The New York Times. În cadrul studiului, oameni care nu se cunoșteau au fost împărțiți în echipe de câte doi și au fost rugați să împărtășească momente dificile din viețile lor cu partenerii de studiu, precum moartea unei persoane dragi sau divorțul. Participanții care au fost mai puternici în termeni de bogăție și statut social au arătat mai puțină compasiune și atenție față de suferințele partenerilor lor mai puțin puternici.

Dacher Keltner, un profesor de psihologie de la Universitatea Berkeley implicat în studiu, a explicat faptul că oamenii tind să se concentreze pe conexiunile sociale cu persoanele care le oferă cele mai mari câștiguri. Pentru cei bogați, persoanele care dețin puține bunuri materiale și au o putere socială redusă contează cel mai puțin. Cei mai puțin norocoși, cu toate acestea, se bazează pe conexiuni sociale mai mult pentru sprijin, și astfel sunt mai înclinați să-i asculte pe ceilalți și să le atribuie experiențelor acestora o mai mare importanță. Acest tip de „distanță socială” îi poate determina pe oamenii de succes să arate mai puțină empatie față de persoanele cu un statut socioeconomic mai scăzut.

Citiți: „Lupul de pe Wall Street” și alte filme despre psihopați bogați

2. Egocentrismul

Daniel Kahneman, psiholog și laureat al Premiului Nobel pentru economie, a monitorizat realizările a 25 de consultanți financiari de-a lungul a opt ani și a descoperit că succesul acestora nu a fost decât o simplă iluzie, potrivit The Guardian. Consecvența activităților întreprinse de aceștia a fost inexistentă.

„Rezultatele au arătat precum ceva la care te-ai aștepta în cadrul unui concurs de aruncat zaruri, nu într-un joc al abilităților”, a declarat Kahneman. În pofida credințelor întreținute de consultanți cu privire la talentele lor superioare, studiul a arătat că norocul a avut cel mai mare impact asupra succeselor financiare ale acestora, și nu presupusele abilități. Atunci când Kahneman le-a indicat acest lucru, consultanții financiari nici nu au vrut să ia seama de realitate – pur și simplu nu au putut să creadă.

„Iluzia abilității… este adânc întipărită în cultura lor”, a declarat Kahneman.

3. Farmecul superficial

Superiorii ierarhici ajung sus ca urmare a faptului că judecata, viziunea și abilitățile lor manageriale sunt superioare în comparație cu ale celorlalți angajați din companie – sau ajung acolo prin manipularea celorlalți, cu ajutorul farmecului, înșelăciunii sau a unei senzații că totul li se cuvine?

Un studiu publicat de revista Psychology, Crime and Law (Psihologie, crimă și lege) a testat trăsăturile psihologice ale 39 de manageri seniori și directori executivi din cadrul unor companii britanice de top și a comparat aceste rezultate cu cele ale criminalilor condamnați. Directorii executivi au avut rezultate similare cu ale deținuților la nivelul anumitor indicatori de psihopatie. De fapt, managerii au înregistrat scoruri mai mari în ce privește unele caracteristici pe care companiile le prețuiesc și recompensează, inclusiv abilitatea de a flata și manipula oameni puternici, o puternică senzație că totul li se cuvine, disponibilitatea de a-i exploata pe ceilalți și lipsa conștiinței.

4. Lipsa de remușcări

Psihopații sunt de obicei foarte fermecători și carismatici, dar nu prea au remușcări atunci când acțiunile lor îi rănesc pe ceilalți. Un psihopat îi acuză adesea pe alții de lucrurile pe care le-a făcut sau de consecințele negative ale comportamentului său. Ronson a declarat pentru Forbes că, în societatea capitalistă a Americii, trăsăturile caracteristice psihopatiei și comportamentul crud și rece devin, în ciuda așteptărilor, pozitive. În cazul psihopaților cu scorurile cele mai ridicate a existat chiar o plăcere în manipularea oamenilor, acțiuni pentru care o persoana normală ar avea remușcări sau s-ar simți vinovată.

Ronson îl dă ca exemplu pe Al Dunlap, fostul director executiv al Sunbeam și autorul cărții „Mean Business” (Afacerea meschină). Dunlap a primit pseudonimul de „Drujbă” și un loc în clasamentul celor mai răi 10 șefi întocmit de revista TIME pe merit, ca urmare a concedierilor brutale și a restructurărilor agresive pentru maximizarea profiturilor corporațiilor. Totuși, cu cât tacticile sale au fost mai lipsite de milă, cu atât companiile conduse de acesta au fost mai bine cotate la bursă.

5. Egoismul

Pare la mintea cocoșului că oamenii bogați își permit să fie mai generoși și că ar fi, prin urmare, mai înclinați să ajute financiar decât cei care sunt mai puțin norocoși, dar un studiu recent arată că, în realitate, lucrurile stau exact pe dos. Un experiment realizat de Paul Piff, alături de o echipă de cercetare din cadrul Universității Berkeley, a sugerat că săracii, și nu bogații, sunt mai înclinați de a-i ajuta pe alții, potrivit The Economist. Echipa a observat că participanții la studiu erau cu atât mai generoși cu cât statutul lor social era mai scăzut. Cei care s-au declarat la baza scării ierarhice au donat cu 44% mai mult decât participanții care s-au declarat în vârful acesteia.

Experimentele ulterioare au arătat că persoanele aparținând clasei de jos au resimțit o responsabilitate mai mare de a dona o parte din salariile lor în scopuri caritabile, considerând că un procent mediu de 5,6% din venit este o sumă rezonabilă ca donație, în comparație cu procentul de 2,1% din partea clasei de sus. Testul final a dezvăluit, de asemenea, că participanții din clasa de jos au arătat în mod constant o compasiune spontană, în timp ce participanții din clasa de sus nu au arătat compasiune decât atunci când li s-a cerut acest lucru. Dr. Piff a conchis că generozitatea sporită a participanților din clasa de jos ar putea fi esențială pentru supraviețuirea acestora în vremuri grele.

Articol pe aceeași temă: Oamenii bogați au o obligație socială de a-i ajuta pe oamenii săraci?

6. Comportamentul imoral

Potrivit unui set de studii realizate de Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii, oamenii din clasa de sus sunt mai înclinați să se dedea comportamentelor imorale decât oamenii din clasa de jos. Datele aferente studiului au sugerat că aceste comportamente imorale au la bază o atitudine mai favorabilă față de lăcomie. Studiile au arătat că participanții din clasa de sus au fost mai înclinați decât participanții mai săraci să:

• încalce legea la volan
• ia decizii imorale
• își însușească bunuri de valoare aparținând altora
• mintă în timpul unei negocieri
• trișeze pentru a-și spori șansele de câștig
• promoveze un comportament imoral la serviciu

7. Predispoziția la plictiseală

Psihopaților le place să trăiască periculos. Traiul pe muchie de cuțit le procură acea senzație de pericol și exaltare la care tânjesc, potrivit Psychology Today. Mulți psihopați comit crime sau îi rănesc pe alții din pură plăcere. Niciun aspect teluric, plictisitor sau repetitiv nu-i provoacă și își vor pierde numaidecât interesul.

Ronson a declarat pentru Forbes că „în esență, psihopații care au înregistrat scoruri ridicate pot fi șefi excelenți, însă numai pe o perioadă scurtă”. „Aceștia vor întotdeauna să câștige repede mulți bani și să treacă la altceva.” Să fie vorba de acel CEO fermecător și de succes care schimbă companiile o dată la câțiva ani? Ar putea fi un lup în blană de oaie.

Traducere: I.m.Popa

Sursă: http://www.gobankingrates.com/personal-finance/7-reasons-rich-people-psychopaths/

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: