În vreme ce timpul…

September 29, 2012

Frica poate fi ștearsă din creier

Filed under: Psihologie,Traduceri — Ionuţ Popa @ 2:40 pm
Tags: , , ,

Amintirile emoționale proaspăt formate pot fi șterse din creierul uman. Un grup de cercetători de la Universitatea din Uppsala au demonstrat acest lucru într-un nou studiu publicat în revista academică „Science”. Rezultatele pot reprezenta un progres în cercetarea privind memoria și frica.

Thomas Ågren, doctorand în cadrul Facultăţii de Psihologie, sub coordonarea  profesorilor Mats Fredrikson și Tomas Furmark, a arătat că amintirile emoționale proaspăt formate pot fi șterse din creierul uman.

Atunci când o persoană învață ceva, se creează o amintire de durată cu ajutorul unui proces de consolidare, bazat pe sinteza proteinelor. Atunci când ne amintim ceva, memoria devine instabilă pentru scurt timp, revenind apoi la starea inițială cu ajutorul unui alt proces de consolidare. Cu alte cuvinte, se poate spune că noi nu ne amintim ceea ce s-a întâmplat de fapt, ci, mai degrabă, ne amintim ultima impresie pe care ne-a lăsat-o ceea ce s-a întâmplat. Prin întreruperea procesului de reconsolidare ce are loc după amintire, conținutul memoriei poate fi influențat.

În cadrul studiului, cercetătorii le-au arătat subiecților o fotografie obișnuită și, în același timp, le-au administrat șocuri electrice. Astfel, fotografia a ajuns să le inducă subiecților o stare de frică, ceea ce a rezultat în formarea unei amintiri a senzației de frică. Pentru a se activa această amintire, fotografia a fost arătată apoi fără a fi urmată de un șoc electric. În cazul unui grup experimental, procesul de reconsolidare a fost întrerupt prin prezentarea fotografiei în repetate rânduri. În cazul unui grup de control, procesul de reconsolidare a fost lăsat să se finalizeze înainte ca subiecților să li se arate fotografia de mai multe ori.

Prin faptul că amintirea senzației de frică nu a fost reconsolidată în cazul grupului experimental, frica pe care participanții au asociat-o anterior cu fotografia a dispărut. Cu alte cuvinte, prin întreruperea procesului de reconsolidare, amintirea a fost readusă la starea neutră și n-a mai generat senzația de frică. În același timp, utilizând un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică (IMR), cercetătorii au putut să arate că urmele acelei amintiri dispăruseră din partea creierului care, în mod normal, stochează amintiri ale senzației de frică, anume grupul nuclear al amigdalei din lobul temporal.

„Aceste rezultate pot reprezenta un progres în cercetarea despre memorie și frică. În ultimă instanță, noile rezultate ar putea conduce la elaborarea unor metode îmbunătățite de tratament pentru milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de tulburări de anxietate precum fobii, stres post-traumatic și atacuri de panică”, a susținut Thomas Ågren.

Traducere: Ionuț Popa

Surse articol și foto:

http://neurosciencenews.com/fear-can-be-erased-from-the-brain-amygdala-reconsolidation-memory-trace/

http://www.zeitnews.org/life-sciences/neuroscience/fear-can-be-erased-brain

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: