În vreme ce timpul…

September 25, 2012

Prejudecăţile pot cauza depresie la nivel social, interpersonal şi intrapersonal

Filed under: Traduceri — Ionuţ Popa @ 4:05 pm

Image

Deși depresia și prejudecățile aparțin, de obicei, unor domenii de studiu diferite, un nou articol sugerează că multe cazuri de depresie pot fi provocate de prejudecățile care vizează propria persoană sau celelalte persoane. Într-un articol publicat în numărul din septembrie 2012 al revistei „Perspective asupra psihologiei”, o publicație aparținând Asociației de Psihologie, William Cox de la Universitatea din Wisconsin-Madison și colaboratorii săi susțin că există o legătură fundamentală între prejudecăți și depresie.

Luați în considerare următoarele afirmații: “Îi urăsc pe _____. Nu-mi place cum arată _____. Nu-mi place felul în care vorbesc____.”

Ce cuvinte pot fi adăugate în spațiile libere? Afirmațiile de mai sus pot constitui prejudecăți la adresa unor grupuri stigmatizate/marginalizate: „Îi urăsc pe negrii”, „Nu-mi place cum arată homosexualii” sau „Nu-mi place felul în care vorbesc evreii.” Aceste afirmații vin din partea unui pacient cu tulburări depresive și se referă, de fapt, la propria persoană: „Mă urăsc. Nu-mi place cum arăt. Nu-mi place felul în care vorbesc.”

Faptul că afirmațiile au putut fi completate în două moduri plauzibile indică o conexiune profundă între prejudecată și depresie. Bineînțeles, Cox și colaboratorii săi susțin că stereotipurile despre ceilalți, care conduc la prejudecăți, și schemele de reprezentare a propriei persoane, care conduc la depresie, sunt, în esență, similare. Printre multe caracteristici comune, stereotipurile de prejudecată și schemele de depresie sunt, de obicei, intrate în obișnuință, automate și greu de schimbat.

Cox și colaboratorii săi propun o perspectivă unitară asupra prejudecăților și depresiei, prin intermediul căreia afirmă că stereotipurile sunt activate într-o „sursă” care manifestă apoi prejudecăți la adresa unei „ținte”, care devine, în consecință, deprimată.

Depresia cauzată de prejudecăți – pe care cercetătorii o numesc deprejudecată – se poate manifesta la mai multe niveluri. În cazul bine-cunoscut, prejudecățile cauzează depresie la nivel social (de exemplu, prejudecățile naziștilor inducând evreilor tulburări depresive), dar acest lanț cauzal se poate întâlni și la nivel interpersonal (de exemplu, prejudecățile unei persoane ofensatoare care cauzează depresia persoanei ofensate) sau chiar la nivel intrapersonal, în forul interior al unei persoane (de exemplu, prejudecățile unui individ despre propria persoană ce-i cauzează depresia).

Cercetătorii declară că teoria lor este centrată asupra cazurilor de depresie care sunt generate în special de gândurile negative pe care oamenii le au despre sine sau pe care alții le au despre semenii lor și nu are de-a face cu „depresiile cauzate de procesele neurochimice, genetice sau inflamatorii”. Înțelegerea faptului că mulți oameni cu tulburări depresive nu sunt „doar” deprimați – aceștia ar putea avea prejudecăți despre propria persoană – prezintă implicații teoretice importante pentru tratament.

Cox și colaboratorii săi susțin că demersurile inițiate de cercetătorii în tulburările depresive – precum terapia cognitiv-comportamentală și instruirea mindfulness (stare de conștientizare) – pot fi foarte utile în combaterea prejudecăților. Și unele demersuri inițiate de cercetătorii în domeniul prejudecăților pot fi extrem utile în tratarea tulburărilor depresive.

Însușirea unui cadru disciplinar mai larg pentru identificarea proceselor comune asociate cu depresia și prejudecățile îi va ajuta pe cercetătorii în psihologie și pe clinicieni să înțeleagă mai bine aceste fenomene și să desfășoare demersuri interdisciplinare care să vizeze ambele probleme.

Traducere: Ionuț Popa

Surse:

http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/prejudice-can-cause-depression-at-the-societal-interpersonal-and-intrapersonal-levels-researchers-argue.html

http://pps.sagepub.com/content/7/5/427.abstract

http://www.zeitnews.org/social-sciences/society/prejudice-can-cause-depression-societal-interpersonal-and-intrapersonal-leve

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: